Ylva Brodda

Ingen häst har betytt så mycket för oss som underbara Ylva Brodda

Våra härliga upplevelser med Ylva Brodda 

Första gången vi träffade Ylva var i april 1997. Vi hade åkt ner till Brodda för att titta på ettårs-ston. Sist av allt togs Ylva Brodda ut i paddocken och vi föll direkt! Ylva var anmäld till Elitauktionen och det var en nervpirrande auktion innan vi lyckades ropa in Ylva. Hon fick gå tillbaks ner till Brodda för att som ettåring gå på sommarbete i Broddas härliga beteshagar. Ylva kördes även in på Brodda.

Åren 1998 till 2000

Ylva stod en tid på Mantorp som tvååring samt på Balltorp som treåring

På våren som två-åring kom hon till Claes Svenssons träning på Mantorp. På sommaren som treåring gick Ylva till Olle Goops träning. Först stod hon på Balltorp vid Åby travbana och sedan på Olles gård Lökene utanför Kil. I Olles träning gjorde Ylva 8 starter som gav två segrar och två andraplatser.

Ylva Brodda som tvååring

Ylva Brodda 2 år

Ylva Brodda på Balltorp

Ylva och Maria på Balltorp

Hösten 2000 till våren 2003

Ylva kommer hem till Oppreva – Härliga tider med dressyrträning varvat med galoppintervaller

[image_frame  style=”shadow” alt=”Ylva Brodda och Sofia” title=”Sofia och Ylva på Oppreva, 2003-04-21″ height=”248″ width=”310″]http://kollaraden.se/wp-content/uploads/2011/11/YlvaSofia_Oppreva.jpg[/image_frame]

Vi tog sedan hem Ylva till familjen Svanberg i Oppreva. Tillsammans med Anders och Oskar tränade vi Ylva. Maria och Sofia ridtränade Ylva, både i dressyr för att bygga ryggmuskler och med galoppintervaller. Det var en njutning att dressyrträna denna så kloka och lättlärda häst. Sofia red de allra snabbaste galoppintervallerna med Ylva och både häst och ryttare hade lika roligt. Vi fick uppleva en härlig tid med Ylva. Som underbart klok och trevlig “familjehäst” samtidigt med stora framgångar på tävlingsbanan.

Ylva Brodda och Maria

Sommar på Oppreva

Sofia och Ylva Brodda i galopp

Ylva Brodda och Sofia

Oförglömliga upplevelser på tävlingsbanan tillsammans med Ylva 

Ylva och Oskar tog flera segrar ihop. Vi bestämde oss för att satsa på V75 innan Ylva skulle gå över till avel. Ylva gjorde sina sista åtta starter inom V75 tillsammans med Oskar Svanberg och Jorma Kontio. Det resulterade i tre segrar, två andra och en fjärdeplats. Ylva gjorde sig känd för sitt fantastiska löphuvud och härliga speed över upploppet.

Ylva Brodda i segerceremoni

Ylva Brodda på Åby

Ylva Brodda vinner V75-Klass I

Vi siktade på ett stolopp inom V75 stängt vid 375.000:-. Starten innan i Klass 1 på Solvalla såg vi som ett led i matchningen. Ylva vann Klass 1-loppet och stod då på 374.800:- intjänat! Loppet på Jägersro blev mycket högklassigt. Ylva och Oskar vann före tre Åke Svanstedt-tränade hästar. I det slagna fältet återfanns blivande miljonärskorna Mysig, Zoccer Wadd, Canneloni, Chanson d’Inverne och Lövgårdens Wilma.

Ylva Brodda vinner V75-Stolopp

Ylva Brodda på Åby

Ylva Brodda vinner V75-Bronsdivisionen

26 februari 2003 var det Marias födelsedag. Samma dag startade Ylva i Bronsdivisionen på Solvalla, återigen med Jorma Kontrio i sulkyn. Underbara Ylva gav Maria en fantastisk födelsedagspresent, en härlig seger i ett V75-lopp! Efter ytterligare två V75-starter var det dags för den nya karriären som avelssto. Vi åkte till Tone Wirkola i Norge för att betäcka med Coktail Jet som var fullbokad i Sverige.

 


Så här fint skriver Oskar Svanberg om Ylva på sin blogg:

Min Victory Tilly är borta

De flesta tränare har nog en favorithäst som betytt mer än någon annan i deras karriär.
Stig H tar alltid upp Victory Tilly som sin främsta.

I mitt fall så är det nog så att utan Ylva Brodda hade jag nog hållt på med nånting annat idag. Ylva kom till oss som konvalescent och Stall Svanberg och Stall Leonas tränade upp henne till en flerfaldig V75-vinnare med gemensamma krafter.

Ylva var en otroligt klok och fin häst, en sån häst som man skulle kunna låta vara barnvakt lr spela schack med.

Jag fick för det mesta förtroendet att köra henne i lopp vilket var ganska stort för mig på den tiden. Ylva var en fantastisk löphäst och jag vann flera lopp med henne, hon var speedig och lättplacerad och som sagt extremt klok och ärlig, en kusks dröm att köra. Faktum är att hon lurade motståndarna genom att bromsa 700 kvar, när de då backade sig loss och gick på i 3e spår stack hon igen, jag vet inte varför, men hon vilade lite där. Hon lurade toppkuskar att ta fel väg flera gånger.

Om inte Ylva hade kommit till Oppreva är chansen väldigt stor att jag satsat på nånting annat.  Tack vare henne fick jag chansen att tampas mot de stora killarna och visa att vi duger även i de sammanhangen och inte bara i lärlingsloppet på mantorp när alla gått hem.

Framgångarna med henne och mediaexponeringen som följde ledde sedermera till att jag fick Stig H stipendiet och även det har varit en enorm sporre när det gått som tyngst att förvalta den äran på ett bra sätt.

Överst på sidan är en bild från när Ylva spurtade ner bl.a. Zoccer Wadd, Mysig, Carolinas Mystic och Chanson d’Inverne, det är en seger som jag fortfarande håller som min största som kusk, min första V75 seger.

Jag är som sagt tacksam för det Ylva gett mig, tyvärr skadade hon sig i hagen och i veckan blev man tvungna att ta bort henne, 15 år gammal. Hon har redan gjort ett rejält avtryck i aveln med 2 miljonärer, och ägarna, Stall Leonas, har beslutat att behålla hennes ettåriga dotter för att kunna avla vidare på Ylvas underbara blodslinjer och psyke.

Jag minns hur mycket som helst om Ylva, många lopp kan jag meter för meter, men jag kan väl kort och gott bara säga tack för allt Ylva.

Oskar Svanberg 2011-10-08       oskarsvanberg.se