Vilket lopp Leonas Yaffa!

Leonas Yaffa

Vilket lopp vi fick uppleva igår! Målfotot fångar så mycket av kraften, farten och spänningen i ett travlopp. Två hästar som strider sida vid sida upploppet ner och där ingen vill ge sig, trots att loppet gått i ett rasande tempo.

Till slut skilde det bara någon centimeter i mål och visst känns det som att Leonas Yaffa varit värd en seger efter den kämpainsatsen. Vi är dock överväldigade av Yaffas insats och Robis Sara var definitivt en värdig vinnare.

Yaffa startade i V86-6 vilket var ett stolopp över 1640 meter med autostart. Favorit i loppet var Global Nirvana från spår 2, andrahandare Robis Sara från fjärdespår bakom bilen efter strykningar. Yaffa var tredjespelad från sitt innerspår.

Yaffa visade återigen hur fantastiskt startsnabb hon är. Hon bara följer bilen och redan efter några meter har hon en längds ledning. Björn Goop bakom Global Nirvana visste på förhand att han inte skulle kunna ta en längd på Yaffa. Den store taktikern Björn lät istället Erik Adielsson ta plats utvändigt om Yaffa med Robis Sara och Björn gav då sin favorit ett perfekt lopp i andra utvändigt.

Efter urladdningen i starten tog Jennifer upp något och Yaffa som är som en lydig dressyrhäst dämpade tempot direkt. Detta lurade Erik Adielsson som efter loppet sa att han missbedömde Jennifers kroppspråk. Erik körde till, Jennifer svarade direkt och fick en het Robis Sara utvändigt. Det blev ett uppskruvat tempo, första 500 på 10,4 och första 1000 på 12,6.

Loppscenariot bäddade för favoritseger till Global Nirvana men både Yaffa och Robis Sara stred heroiskt och ingen ville ge sig. Så här står det på solvalla.se: Robis Sara svarade för en av två femstjärniga insatser under kvällen. I händerna på Erik Adielsson förvandlades hon till en tigrinna när hon från dödens plockade ner en synnerligen tapper Leonas Yaffa (som följaktligen förtjänar 4,9 i betyg) till slut.

Vår härliga Yaffa gav oss en fantastisk upplevelse, man måste bara älska den här hästen. Hon har en så fin travteknik, världens travsäkraste häst som tränare Selin sagt. Hon är också en underbar individ. Snällare häst finns inte! Dessutom är hon så klok, precis som sin mamma. Hur många hästar kan man ladda i väg för fullt i en explosiv startrusning bakom bilen för att direkt därefter ta upp till 20-tempo? Utan att det syns från sidan.

Yaffa går fram med varje lopp nu känns det som. Förhoppningsvis får hon vara frisk och bjuda oss på många fler sådana här travupplevelser.

På tal om dressyr, Yaffas mamma Ylva Brodda var en lättlärd och lyhörd häst i dressyrarbetet. Bilden nedan visar när en 11-årig Sofia rider ett dressyrträningspass med Ylva ute på en stor vall.