Spännande slutstrid när Leonas Yaffa delade segern i V65-1

Leonas Yaffa Mantorp 121126

Yaffa fick en välförtjänt seger efter två andraplatser i rad.

Taktiken var given på förhand. Startsnabba Yaffa hade perfekt utgångsläge med innerspår bakom bilen. Den här gången skulle körande Jennifer Tillman inte ta upp i sista sväng utan köra för fullt då Yaffa är bättre när hon håller farten hela vägen.

Loppet utvecklades också planenligt. Yaffa hade inga problem att försvara sitt innerspår men fick dock en liten tryckare på vägen av fältets minst spelade häst som därefter kunde slinka ner i Yaffas rygg. Första 500 öppnades på snabba 10,8 och första 1000 gick på 13,4.

I sista sväng körde sedan Jennifer för fullt och Yaffa fick ett litet försprång in på upploppet.  Men Åke Svanstedt och Com Z. svarade för en snabb avslutning och det blev alltså dött lopp med delad seger på fina sluttiden 13,5.

Citat från mantorptravet.com: V65-inledningen, ett sprinterlopp för fyraåriga ston, bjöd på en dramatisk upplösning där en stenhård slutstrid resulterade i dött lopp mellan Mikael Selins Leonas Yaffa och Åke Svanstedts Com Z.
– En kanonprestation. Det blev ryckigt kört eftersom vi inte fick ligga ifred i ledningen. Åke tyckte att jag var först men det berodde nog mest på att han hade nedsmutsade glasögon, sade Leonas Yaffas körsven Jennifer Tillman

Vi tackar Jennifer för en bra styrning och håller med om att Yaffa svarade för en riktig topp-prestation.

De båda vinnarstona är likartat stammade. Pappa till dem båda är Credit Winner och morfar är Valley Victory  respektive Valley Victory-sonen Smasher. Att Credit Winner passar utmärkt med ston som har Valley Victory som far eller farfar är väl känt.

Några exempel är Chocolatier $1 324 800 (morfar Valley Victory), Dejambro $1 137 285 (morfar Donerail), Blacktuxwhitesocks $839 305 (morfar Valley Victory), Jezzy $833 640 (morfar Muscles Yankee).

I Sverige har vi Shaq is Back 3,4 miljoner (morfar Victory Dream), Panne de Moteur 3,3 miljoner (morfar Donerail) och inte minst Yaffas helbror Leonas Yannic 1,6 miljoner (morfar Smasher). Yannic är dock numera exporterad till Danmark.

Motsvarande gäller Credit Winner som morfar. Med Valley Victory-söner som fäder finns Muscles Wiking B.R. (e. Muscles Yankee) och Formula One (e. Yankee Glide). Dessa båda är dessutom linjeavlade på Valley Victory. 

Formula One’s mamma Ferrari Of har alltså Credit Winner som pappa och hon har Valley Victory som morfar. Formula One är alltså linjeavlad 2×3 på Valley Victory.

Muscles Wiking B.R.’s mamma, Credit Winner-dottern Sappho Blue Chip, har Lindy Lane som morfar. Muscles Wiking B.R. är därmed linjeavlad 2×4 på Valley Victory.